Ak aj Vy patríte k ľudom, ktorí používajú zväčša jeden alebo dva nože v kuchyni na všetko, robíte chybu. Žiadny univerzálny nôž na všetko neexistuje. Hoci väčšina z nás pri kúpe nožov pozerá najmä na cenu, prípadne nože kupuje vo výpredajoch, nôž je základom kvalitnej prípravy jedál. Ako si vybrať ten správny?
Kvalita noža ako najdôležitejšie kritérium
Kvalitný nôž nekúpite lacno. Ak si kúpite lacný malý nožík, jeho opotrebovanie zbadáte už o pár mesiacov. Ak si chcete však kúpiť kvalitný nôž, ktorý Vám vydrží dlhé roky a nebude sa opotrebovávať, je dôležité pozerať na to, z čoho je vyrobená rukoväť a čepeľ noža.
Rukoväť noža – kvalitný nôž by mal disponovať drevenou, plastovou alebo kovovou rukoväťou. Nemali by sa v nej za žiadnych okolností ukladať baktérie či iné rôzne nečistoty. Rukoväť by Vám mala „sedieť v ruke“, preto si nôž (ak je to možné) vyskúšajte v obchode. Tvar samotnej rukoväte závisí od druhu noža, resp. od toho, načo sa má nôž používať.
Čepeľ noža – čepeľ kvalitného noža je vyrobená z nerezovej ocele. Platí tu pravidlo, že práve oceľ je indikátorom kvality. Ak neviete ako nôž vybrať, pozrite sa na HRC (HRC = tvrdosť ocele), ktorá by sa mala pohybovať v rozpätí od 52 do 60 HRC. Vhodné je preto siahnuť po kvalitných japonských nožoch. Podobne sú na tom aj vykosťovacie mäsiarske nože so zakrivenou čepeľou pre lepšie spracovanie mäsa. Navyše, ľahko sa brúsia.
A čo keramické nože?
Keramické nože má veľa z nás doma. Najviac sa hodia na krájanie zeleniny, ovocia, prípadne syrov. Keďže je čepeľ keramická, nie je vhodná na krájanie tvrdých potravín. Okrem toho nie sú vhodné do umývačky. Medzi ich popredné výhody však patrí to, že ostávajú dlhšie ostré a pri krájaní zeleniny či ovocia zachovávajú vitamíny, ich čepeľ nelepí a neprenáša žiadne chute. Preto ak chcete krájať mäso, siahnite skôr po noži s oceľovou čepeľou.