Kompost je organický materiál, ktorý sa môže pridávať do pôdy, aby pomohol rastlinám rásť. Zbytky potravín a organický odpad zo záhrady tvoria asi 30 percent toho, čo vyhodíme, a mali by sa namiesto toho kompostovať. Vďaka kompostu sa tieto materiály vyhnú skládkam, kde zaberajú priestor a uvoľňujú metán, silný skleníkový plyn.
Kompostovanie vyžaduje tri základné zložky:
- Hnedá – patria sem materiály ako suché lístie, konáre a vetvičky
- Zelená – materiály, ako rastlinný odpad, kúsky ovocia a zeleniny, kávové usadeniny a škrupinky z vajíčok
- Voda a vzduch
Hromada kompostu by mala mať 50% hnedej a 50% zelenej zložky. Mali by ste tiež striedať vrstvy organických materiálov z častíc rôznych veľkostí. Hnedé materiály dodávajú kompostu uhlík, zelené materiály poskytujú dusík a voda poskytuje vlhkosť, ktorá spolu so vzduchom pomáha rozkladať organické látky.
Výhody kompostovania:
- Obohacuje pôdu, pomáha udržiavať vlhkosť a potláča choroby rastlín a vplyv škodcov.
- Znižuje potrebu chemických hnojív.
- Podporuje produkciu prospešných baktérií a húb, ktoré štiepia organickú hmotu a vytvárajú humus, materiál bohatý na živiny.
- Znižuje emisie metánu zo skládok a znižuje uhlíkovú stopu.
Existuje veľa rôznych spôsobov, ako pripraviť kompost. Medzi užitočné nástroje patria vidly, lopaty so štvorcovým hrotom alebo mačety a vodné hadice so striekacou hlavou. Pravidelné miešanie alebo otáčanie kompostu a trocha vody pomôže udržiavať kompost.
Kompostovanie na záhrade
- Vyberte suché tienisté miesto v blízkosti zdroja vody pre vašu kompostovú hromadu alebo kôš.
- Pri zhromažďovaní pridajte hnedé a zelené materiály a uistite sa, že väčšie kúsky sú nasekané alebo rozdrvené.
- Suché materiály sa po pridaní navlhčia.
- Akonáhle je vaša hromada kompostu usadená, zmiešajte odrezky tráv a zelený odpad do hromady a zakopte ovocný a zeleninový odpad 25 – 30 cm do hĺbky.
- Vrchnú časť kompostu môžete prikryť plachtou, aby bola vlhká.
Ak je materiál na spodku tmavej a sýtej farby, je váš kompost pripravený na použitie. Zvyčajne to trvá od dvoch mesiacov do dvoch rokov.