Každá váha je špecifická, vyznačuje sa inými parametrami a ak sa v tomto smere nevyznáte, môže byť ich kúpa náročná. Je však niekoľko vecí, ktoré Vám výber váhy uľahčia. Ako na to?
Kuchynská, laboratórna, lekárenská?
V prvom rade je potrebné si uvedomiť, načo váhu budete používať. Bežní ľudia stoja pred rozhodnutím, akú váhu zaobstarať do kuchyne. Ak však podnikáte a váhu potrebujete kúpiť niekde na pracovisko alebo do kuchyne vo veľkom hoteli, je potrebné zvážiť presne účel jej využitia. V laboratóriách siahnite po viacfunkčných laboratórnych váhach, do lekárne špeciálne lekárenské váhy a pod. Váhy sú špecifikované striktne na účel ich využitia.
Dôležitá je hmotnosť, ktorú budete vážiť
To je hádam jasné. Váhu predsa vyberám podľa toho, čo na nej chcem vážiť. Avšak… Číslo, ktoré označuje maximálnu hmotnosť, ktorú na váhu môžete položiť sa nazýva maximálna váživosť. Čo je však dôležité, kupujte takú váhu, kde si vytvoríte istú rezervu, aby nedošlo k pokazeniu tenzometra. Okrem toho je dôležité zamyslieť sa nad tým, v akom prostredí budete vážiť – či ide o mokré/suché prostredie; prostredie, v ktorom je veľa prachu a pod. Je preto vhodné siahnuť napr. po nemeckých váhach Kern, ktoré ponúkajú aj sklenený kryt.
Špecifické vlastnosti váh
Ako sme spomínali, viacfunkčné váhy disponujú množstvom funkcií. Niektoré váhy sa totiž dajú nastaviť napr. na počítanie kusov, iné musia byť pripojené pre fungovanie do elektriny, ale sú aj také, ktoré dobíjať nepotrebujú. Niektoré váhy dokážu vážiť na percentá, iné s presnosťou na dieliky.
- kompaktné váhy – využívajú sa v kanceláriách, menších prevádzkach, na pošte – sú vhodné na váženie malých predmetov
- laboratórne váhy – nielen v lekárni či laboratóriu, ale využívajú sa aj v zlatníctve
- plošinové váhy – na váženie veľkých a ťažkých predmetov
- závesné váhy – sú schopné odvážiť aj niekoľko ton, využívajú sa pri potrebe odmerať ťažké veci, ktoré sú zavesené (najčastejšie) na žeriave